Write Tag a Kacatos dobozból - 01. Egyszer volt, hol nem volt...Számtalanszor találkoztam már a bloggerek közt terjedő ún. "Book Tag"-ekkel. Olvasni szerető emberek küldik szét egymásnak, és érdekes könyves kérdésekre válaszolnak. Innen jött az ötlet: Nosza, csináljunk "Write Tag"-et! 

Klassz írós kérdőívhez már volt szerencsém, ám azt nem így nevezte a gazdája. Témájában tehát ez sem lesz új, de ki tudja, hátha sikerül elterjesztenem ezt a megnevezést. :D 

(A sorszámozásból pedig sejthetitek, hogy nem ez lesz az utolsó.)

 Write Tag a Kacatos dobozból - 01. Egyszer volt, hol nem volt

Szabályok:
 1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
 2. (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Kacatos dobozra, innen el tudják vinni őket.)
 3. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
 4. Válaszolj a kérdésekre!
 5. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! ;)
 6. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
 7. Értesítsd őket a jelölésről!
Kérdések:
 1. Hány évesen írtad az első történeted/versed? (Amit nem sulis háziként alkottál.)
 2. Miről szólt?
 3. Ki/mi volt az oka, hogy elkezdtél írni? Honnan jött az ötlet?
 4. Ki volt az első, akinek megmutattad valamelyik művedet?
 5. Milyen zsánerben alkottál eleinte?
 6. Hogyan írnád le a kezdeti munkamódszered, időbeosztásod?
 7. Van-e valami érdekességed a kezdeti időkről, amit elmesélnél? :) 
+1 Bármit kérdezhetsz, ami az írás kezdetéhez kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)


Válaszaim:

1. Hány évesen írtad az első történeted/versed? (Amit nem sulis háziként alkottál.)
8 vagy 9 évesen írtam egy mese alapján, az első saját szereplős történetemet pedig 10-11 évesen. Verssel is próbálkoztam, de csak jóval később, úgy 16 évesen. De az annyiban is maradt, én ahhoz nem vagyok elég lírai.

2. Miről szólt?
A Sailor Moon animéhez írtunk fanficet írtunk
Az első saját sztorim pedig egy árvaházi kislányról szólt, aki összebarátkozik egy verébbel és egy manófiúval,  hogy aztán egy meseországban folytassák tovább a kalandjaikat.

3. Ki/mi volt az oka, hogy elkezdtél írni? Honnan jött az ötlet?
Mindig fogom a fejem, ha ilyen kérdést kapok, mert hát erre a legtöbben azt mondják, hogy olvastak valami jó könyvet, és ők is olyat szerettek volna írni. Az az igazság, hogy én akkoriban még nem is szerettem olvasni. Egyszerűen abbahagyta a tévé a Sailor Moon másodszori sugárzását, mi meg a barátnőimmel megpróbáltuk leírni fejből. Csak aztán egyre kevesebb dologra emlékeztünk, ahogy összemosódtak a fejünkben a részek. De mi megoldottuk. :D

4. Ki volt az első, akinek megmutattad valamelyik művedet?
A fent említett barátnőkön kívül néhány osztálytársam. Talán már a fanficet is látták, de a saját történeteimet biztosan megmutattam nekik. Irtó jó érzés volt, hogy az én sztorimat olvassák órán a pad alatt, óra végére meg még kis véleményt is írtak a füzet hátuljába. Azon túl, hogy ez aranyos volt és jól esett, tanulni is lehetett belőle.

5. Milyen zsánerben alkottál eleinte?
Két fanfic volt a kezdet,  utána pedig jöttek különféle fantáziatörténetek. Bár a kezdeti írások még annyira ösztönszerűek voltak, hogy nehezen kategorizálnám be őket adott zsánerbe, de leginkább fantasynak mondanám őket.
És volt még ott az elején utópisztikus írás, mese, egy erős túlzással sci-finek hívható robotos valami, meg egy fura "űr-fantasy" kezdemény is. Ezt jobb, ha nem kommentelem... XD 

6. Hogyan írnád le a kezdeti munkamódszered, időbeosztásod?
Leginkább úgy, hogy nem volt ilyen. :D 
Nemrég olvastam írói munkamódszerekről, és így utólag már azt tudom mondani, hogy hógolyó módszerrel írtam: vagyis elkezdtem az elején, aztán írtam, ami jött. De ez akkor még nem volt tudatos, csak egyszerűen eszembe se jutott, hogy lehetne másként. Meg én így élveztem, számomra is kaland volt, hogy vajon ki tudom-e hozni abból a csávából a szereplőimet, amibe előtte jól megfontoltan belekevertem őket?
Időbeosztás.. hát, a tanáraim tudnának mesélni. :D Szünetben, órán, délután otthon, ahol épp sikerült. Elalvás előtt az ágyban, meg vasárnap misén tök jól ki lehetett találni, mit is akarok később leírni. Mindig is éjszakai bagoly voltam, szóval ahol épp abbahagytam napközben, ott folytattam éjjel későig. Szerintem anyukám "Kapcsold le a villanyt!" felszólítása nélkül már nem is tudtam volna elképzelni az estéket.

7. Van-e valami érdekességed a kezdeti időkről, amit elmesélnél? :)
Hmm, mondjuk az, hogy bár rengeteget írtam, egyszerre több történetet is, az iskolai fogalmazásokat nem szerettem, mert kötöttek voltak, de főleg, mert kötelezőek. Egy-egy akadt, aminek megtetszett a témája, de többnyire anyukám segített beindítani az agyamat. Más kérdés, hogy utána legtöbbször megdicsérték, amit írtam. 
Gimiben kezdtem el kihívásként tekinteni a dologra. Eldöntöttem, hogy csak azért sem fogom utálni őket, és találok bennük valami olyat, amitől érdekessé válik. De ha nem találok, akkor csinálok! Mondjuk valami lehetetlen nézőpontot vagy gondolatot, ami másnak nem jutna eszébe. 

+1 Ami kérdés eszembe jutott, azt ellőttem már fent. XD


Jelöltjeim:

Kíváncsi vagyok a válaszaitokra! :)

Ha a jelölteken kívül is megtetszik valakinek a tag, vigye bátran! :) Kérlek, ha kitöltöd, küldd el a linket, szívesen elolvasnám mások válaszait is.Share:

9 megjegyzés:

 1. Úú, Ahoy! :D

  Ez de kreatív, nagyon tetszik! ^^
  Tök jók voltak a válaszaid, a Salior Moon nálam is nagyon pörgött, tesómmal néztem meg anyukámmal. xD De jó, hogy kicsit közelebbről megismerhettük azt, hogyan is indult nálad ez az egész. :D Ez a téma mindig nagyon izgalmas. ^^ Kíváncsi vagyok milyen lesz a sorozat többi része. :D

  Moro~

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hahó!

   Örülök, hogy tetszik, és köszönöm, hogy kitöltötted. :D (Japp, azóta már jártam nálad, de ezt úgyis tudod.)
   Anyukáddal néztél Sailor Moont? XD Kíváncsi lennék arra az anyukára!
   Egyetértek, szerintem is izgalmas téma az ilyen. ^^

   Üdv:
   Lia

   Törlés
  2. Láttam ám! ^^
   Elnézte ő is velem és nővéremmel, de még megnéztük együtt a Chihirot, a Totorot és a Laputát is XD Bár a Chihiro kicsit nem tetszett neki, de a többit kedveli.:D xD

   Törlés
 2. Hellóka,

  Nagyon szépen köszönöm ezt a TAG-et. Ötletesek a kérdések, és tetszettek a válaszaid. Élvezet volt végig olvasni. Kiváncsi lennék arra a saját sztorira, amit akkor írtatok, amikor már nem volt adásban a Salier Moon XD

  Puszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hahó!

   Köszi, hogy kitöltötted, jó volt olvasni a válaszaidat. :)
   Sailor Moon meg... ki tudja, egyszer talán arra is sor kerül. ;)

   Páp!

   Törlés
 3. Ezer bocsánat a késő reakcióért, mostanában elkerülte a figyelmemet az email fiókom...
  Nagyon ötletes kihívás, a válaszaidat is felettébb érdekes volt olvasni. :D A Sailor Moon-t nem ismerem, de nálam már az is nagy szó, hogy egyáltalán hallottam a nevét. :')
  Igyekszem majd én is kitölteni mihamarabb!

  xx Jolt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyan, nincs ez későn. :)
   A kitöltéssel meg csak nyugodtan, ha valakinek, nekem aztán egy szavam se lehet a sebességre. (Még lapulnak nálam kitöltetlen Teaszünet díjak, meg effélék, de pszt, ez titok!)

   Kíváncsian várom majd a válaszaidat! ;)

   Lia

   Törlés
 4. Hello!

  Tudom, hogy rettenetes nagy késésben vagyok, de azért csak idetaláltam. :D
  Nagyon megtisztelő, hogy rám is gondoltál, és személy szerint IMÁDOM ezt az ötletet! A booktagek sokszor zavarba hoznak, mert nagy lemaradásban vagyok az elolvasandó könyvek listámmal. :D Bár most az írással sem állok jobban, azért ez számomra mindig kedvenc téma marad, szóval szerintem neki is esek gyorsan! :P
  A válaszokat a Papírfecnik Hennától oldalamra fogom kitenni, ha nem gond. :)

  Köszönöm még egyszer! :*
  Henn

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Késés... olvasd el, mit írtam Joltnak, át fogod értékelni a késést. ;)
   Örülök, hogy tetszik az ötlet, és időközben láttam a válaszaidat. Mindig kalandos ilyeneket olvasgatni. ^^
   Az oldal meg dehogy baj, oda teszed, ahova szeretnéd. (Csak valahogy mindig a Csillagtörténetek az első, ami eszembe jut, ha a blogjaidra gondolok, szóval reflexből azt linkeltem.)

   Páp!
   Lia

   Törlés