Alternatív érettségi


Sziasztok!

A megjelölésem óta eltelt több mint két hónap, de végre rávettem magam, hogy kitöltsem az alternatív érettségit. 

Köszönöm Ágostonnak, hogy kihívott, és külön köszönöm, hogy még úgy is fűzött reményt hozzám, hogy előre megmondtam neki, nem vagyok egy nagy kérdőív-kitöltő emberke. Szóval respect! :D Ő vezeti a Felnőtt szemmel blogot, ahol újságírói tudását bevetve, alaposan körbejár számos aktuális, sokakat érintő társadalmi és lelki témákat. Csak javasolni tudom, hogy nézzetek be hozzá és olvassátok el elgondolkodtató és vitára késztető posztjait. (És ne féljetek vitába szállni vele, örülni fog neki! :D )

Ó, most nézem, egy másik blogomon is megkaptam a kihívást. Köszönöm, Nadin

Hogy igencsak sűrű lett mostanában az életem, azt az előző posztból megsejthettétek, akikkel rendszeresen beszélgetek, ők konkrétan is tudják, mik miatt lettem ilyen hallgatag, de a halogatásnak nem csak ez volt az oka.

Az az igazság, hogy ez egy roppant érdekes kérdéssor lett, ötletes megválaszolnivalókkal, ám jócskán van köztük – naná, nem véletlenül –, ami személyesebb dolgokra is rákérdez. Na, ez meg nekem nem megy. Egyszerűen nem szeretek magamról sokat írni az internetre, szerintem ez nem ide való és kész. (Illetve csak módjával.) De azért rendes leszek, és nem csak a „Fagyi vagy jégkrém?” jellegű kérdéseket fogom kiválogatni. 


Szabályok: 

- Írj néhány kedves szót arról, akitől kaptad a kihívást. Ha nagyon szereted őt olvasni, belinkelheted a blogját is.
- Az én alternatív érettségimen három tárgy van: random tények, emlékek, és fantázia. Mindhárom tárgyból húsz-húsz „tétel” van. Ahhoz, hogy átmenj, legalább tízet meg kell válaszolnod tárgyanként, amiket te választhatsz ki.
- Nincs rossz válasz!
- A válaszaid után illeszd be az eredeti kérdéssornak, vagyis ennek a linkjét, hogy a kihívottaid is tudjanak válogatni a hatvan kérdés közül.
- Hívd ki azokat, akiknek szívesen feldobnád a napját; vagy azt, akit a vizsgák közben megjutalmaznál még egy vizsgával!


Kezdődjön a tételhúzás:

RANDOM TÉNYEK:

1. Melyik a kedvenc évszakod?
A tavasz. Ekkor születtem, igazi szeszélyes tavaszi gyerek vagyok. Ekkor még – ideális esetben – nincs olyan borzasztó meleg, de már bozontoznak a fák, nyílnak a virágok és az egész évszakban ott van a búcsúzás a hideg téltől és a nyár ígérete. 
De igazából nagyon szeretem az őszt is, van egy különös hangulata, ami mindig megfog, hogy bár vége a nyárnak, de néhány hónap múlva már várhatjuk a karácsonyt. (Na jó, a szép telet és a nem negyven fokos nyarat is szeretem, de gondolom, az nem ér pontot, ha minden választ felsorolok. :D)

2. Vannak olyan szavak, amik felidegesítenek, ha meghallod őket?
Igen, főleg ez a kettő: „Ideges vagy?” Most komolyan, létezik ember, aki felteszi ezt a kérdést és úgy gondolja, hogy válaszul nem lesz minimum karóbanézve? 

3. Van olyan könyv, vagy film, amit kötelezővé tennél az iskolában? Miért?
Kötelezővé tenném, hogy legyen egy lista az aktuális, vagy hosszú évek után is népszerű, fiataloknak szóló, de értékes, ugyanakkor olvasmányos és szórakoztató könyvekből, amiből egyet kötelező választani. (Akiknek az tetszett, úgyis nekiállnak a teljes listának.) Persze, ehhez az kéne, hogy időnként, mondjuk 5 évente frissüljön a lista, de ha a magyartanár összedugja a kobakját a könyvtárossal, szerintem megoldható a dolog. 
Még ha több szó nem is esne róla – ha 30 gyerek 37 félét választ, úgy nehéz is órát építeni rá -, mint hogy „írj egy fogalmazást a választott könyvről”, vagy „mondd el, mit gondolsz róla” – és nem lehurrogni a gyereket akkor se, ha nem tetszett neki, amit olvasott! -, és még ha így is lenne, aki ellógja a dolgot – nyilván, mindig van –, akkor is legalább látnák a gyerekek, hogy a tanáruk tovább lát a 13 éveseknek feladott „Az arany ember”-nél. 

4. Tejre a müzli, vagy müzlire a tej?
Müzlire a tej. (De volt már, hogy fordítva csináltam, mert én már csak ilyen kis lázadó vagyok.)

5. Mit tudsz a legjobban főzni?
Tárkonyos csirkeragu levest. Meg egyszer főztem egy olyan tejfölös gombalevest, ami pontosan olyan lett, ahogy édesanyám csinálja. Na, azóta se mertem főzni, hátha nem sikerül már olyan jóra. :D 

6. Mi az MBTI-típusod? Szerinted van olyan személyiségteszt, ami kifejezőbb ennél?
Juj, hát én igazi INFP vagyok. (És ahogy nézelődtem a blogok közt, felfedeztem, hogy sokan vannak még ilyen vagy ehhez nagyon hasonló típussal itt. Lehet, a mifélénk hajlamosabb a blogolásra? :D) Amúgy az I és az E az nekem valahogy mindig 50% körül mozog, bár eddig mindig az I felé dőlt el. És az a vicc, hogy én is nehezen mondanám meg, melyiknek tartom magam, mert mind a két oldal mellé fel tudnék hozni akár konkrét példákat is az életemből.
És nem, nem ismerek ennél kifejezőbb tesztet. (De ha valaki igen, az írja meg, kíváncsi vagyok rá!)

7. Ki a példaképed, és miért? Ha bárkit választhatnál, akivel leülhetsz ebédelni, őt választanád?
Egyszerre mondom azt, hogy nincs példaképem és azt is, hogy több is. Anyukám sok mindenben példakép számomra, de megtapasztaltam már azt is, milyen, amikor egy olyan személy lelkesít, aki nem szülő, és aki sokszor talán épp ezért még inkább fejlődésre, munkára ösztönöz. 
Viszont mégsincs példaképem, mert akik eddig voltak, azok végül mind kiléptek az életemből. Vagy én költöztem, vagy ők mentek el. Nagyon nehéz olyan embernek lenni, akit én a példaképemnek tekintek, akire hasonlítani szeretnék, akitől tanulni szeretnék. (Hmm, azt hiszem, nem tudom teljesen elválasztani ezt a témát a mester-tanítvány kérdéskörtől, még ha az eszemmel tudom is, hogy van különbség.) De ha valakinek ez sikerül, annak a kedvéért a felhőket is lehoznám az égről. 
Épp ezért, mert már tudom, hogy az ilyesmik úgysem tartanak sokáig, előbb utóbb másfele sodródunk, óvakodok is attól, hogy bárkit példaképnek tekintsek. Talán ezért is zavar most annyira, hogy van, aki, kezd azzá válni. És igen, ha most választhatnék, vele ülnék le ebédelni. De egészen biztosan zavarban lennék és csak makognék össze-vissza. 
Talán furán hangzik, de film- és könyvszereplők is nagyon tudnak lelkesíteni. A kicsi, erős, karakán női karakterek egészen megfognak. 

8. Napfelkelte, vagy naplemente?
Olyan éjszakai bagoly vagyok, hogy sötétedés után még huhogok is. Ettől függetlenül igyekszem áttérni a hajnali kelésre, mert a munkahelyi beosztásom miatt az lesz hosszútávon egy tartható létforma, ha hajnalban kelek és olyankor ténykedek. Szóval igyekszem minél többször erőt venni magamon és hajnalban írni. 

9. Mi a kedvenc társasjátékod?
Hű, csak egyet mondhatok? (Úgyis többet fogok. :D ) A Puerto Rico és a Munchkin fej fej mellett az első helyen állnak. Egyik gondolkodós, a másik hülyéskedős, mindkettőt nagyon szeretem. Utóbbi egy (két, három…) pohár borral, baráti társasággal verhetetlen! De szeretem a Bang!-et és a (majd beírom, ha eszembe jut a neve) játékot is. Kártyázni ritkán kártyázok, de a rabló römit és a kent-kupét szeretem a legjobban, és ha van súgókártya, kapható vagyok pókerre is. No meg az Activity! (Én az az elvetemült vagyok, aki szeret mutogatni és rajzolni is, de azok olyan ritkán jönnek ki!)

10. Szereted a tűzijátékot? Melyik volt eddig a legemlékezetesebb, amit láttál?
Nem! Alapvetően szép lenne, de egy időben divat volt felénk, hogy aki házasodott, az mindenki tűzijátékot rendelt a várban és ezt, meg amikor bemondják, hogy mennyibe került az augusztus 20-ai tűzijáték, már olyan mértékű pazarlásnak tartom, ami egyszerűen idegesít. 
Viszont volt vele emlékezetes élményem: A XX. ÁGOTA Táborban a tábor, kapott egy gyönyörűszép, hosszú, saját tűzijátékot. Tényleg, csak mi voltunk a Dráva-parton, az ezer fős tábor, és csak nekünk szólt az égi játék egészen sokáig. Ültünk a fűben a gyerekekkel, néztük a színes fényeket és egyszerűen elkezdtünk könnyezni. Elosztogattam minden zsebkendőmet, de egyre nekem is szükségem volt. 

EMLÉKEK

1. Melyik telefonod volt veled a legtöbb ideig? Melyikhez köt a legtöbb emlék?
A 8.-os ballagásra kapott Nokia 3410-es. 9 évig bírta az aksija. 
Igazából ehhez köt a legtöbb emlék is, nem csak az idő miatt, hanem mert akkoriban még számolgatni kellett, hány sms fér el a telefonon, a legfontosabbakat meg persze, hogy meg kellett tartani, és nem is volt állandó internet elérés – főleg nem kollégistaként –, így a magánélet egy része is telefonon, sms-ekben zajlott. 
Ó, és úgy kaptam meg, hogy még a dobozban volt, amikor valamelyik rokon megcsörgette és megszólalt az X-akták zenéje. Nagyon szerettem akkoriban, és ők meg rátöltötték nekem csengőhangnak! (Sokan aztán később szidtak érte, hogy frászt kapnak a dallamtól, na, én meg persze annál jobban élveztem.)
Jó ég, ennyit szövegeltem egy telefonról? ^^” Pedig nem is vagyok kütyü-mániás.

2. Van olyan kiegészítőd (óra, nyaklánc, karkötő stb.) amihez különösen ragaszkodsz? Miért?
Van, egy apró, teljesen dísztelen, ezüstláncon függő kis kereszt. Még 14 évesen kértem anyukámtól valamire. Fontos, mert tőle kaptam és mert a hitemet jelképezi. Nem hordom mindig, de ez a legfontosabb kiegészítőm.

3. Az utóbbi években mennyi volt a leghosszabb idő, amit Facebook nélkül töltöttél, és milyen alkalomból? Mit csináltál helyette?
Már jó pár éve volt, de két hét, amikor táboroztatni voltam (szintén Ágota :D). Akkor még a fent már emlegetett ki Nokiám volt, szóval esélyem se volt neten lenni, de nem is hiányzott. Igazából úgy vagyok vele, hogyha van, akkor használom, de ha valamiért egy ideig nem tudok felmenni, nem dől össze a világ, élvezem azt, amit épp csinálok helyette. A legfontosabb emberekhez van más kontaktom is. 

4. Mi volt a legértékesebb dolog, amit valaha nyertél?
5000 Ft egy kaparós sorsjegyen. Meg egy pupákos poszter. (Emlékszik még valaki a pöckölgetni való műanyagfigurákra, amiket azt hiszem, rágó mellé lehetett kapni? Na, olyat.) Tombolán is mintha nyertem volna már, de azokra nem emlékszem.

5. Mi volt általánosban a kedvenc online- vagy videojátékod?
Ööö… általánosban még percdíjas volt az internet, és éjfél után neteztem mindig, hogy ugyanannyi pénzért dupla annyit lehessek fenn. Esély sem volt online játszani. :D 
Számítógépen viszont a Warcraft II. viszi a pálmát! Kaptunk egy használt gépet és az előző tulaj rajtahagyta a játékait. El lehet képzelni, mennyire élveztük, a Warcraftot közösen vittük ki öcsémmel. Ő a harcolós pályákat szerette, én az építőseket, szóval remek páros voltunk. Ja és a Need for Speed II-t is nagyon szerettem. 

6. Mi volt a jeled óvodában?
Virág. :)

7. Melyik tárgyat tanította a kedvenc tanárod, és mitől vált a kedvenceddé?
Melyik suliból? :D 
Mivel minden suliban volt kedvenc tanárom, így a legelsőt mondom, az áltisat: ő az egyik magyartanárom volt, Erika néni. Rengeteg mindent szerettem benne. Szerettem, hogy normálisan és lelkesen tanította a tantárgyát  - a felső tagozat négy végében négy magyar- és öt matek tanárom volt, megbecsülte az ember, ha jó jutott -, szerettem, hogy szigorú volt, de nem igazságtalan, szerettem a stílusát és már nem tudom, hogy és miért történt – talán meglátta, hogy mindig írok a pad alatt –, de egyszer azt mondta, szívesen elolvasná, amit írok. És miután javasolt egy novella pályázatot, én meg megírtam rá a kis munkámat, teljesen őszintén elmondta a hibáimat és segített kijavítani. Egyszerűen azzal, hogy többet nézett ki és többet várt tőlem, már többre is voltam képes. Ez volt egyébként egy közel dunántúli pályázat, amin végül különdíjat kaptam. 

8. Miről szólt a legérdekesebb előadás, amin valaha voltál?
Nem tudnék egyetlen előadást kiemelni. Amiket a legérdekesebbnek tartottam, azok a fősulis előadásaim közül a pszichológiával és az etikával, családvédelemmel foglalkozók voltak. A bioetikát és a szexuáletikát különösen szerettem, mindkettőn valóban fontos, életszerű kérdések kerültek elő, és nem csőlátású, bigott módon tárgyalva. 

9. Mi volt életed első könyve, amit elolvastál?
Hmm… Pöttyös Pannira tippelek. (Első igazi regény pedig A Pál utcai fiúk voltak. Én előtte úgy voltam vele, hogy olvasson, akinek muszáj.)

10. Mi volt a legötletesebb nicknév, vagy felhasználónév, amit megadtál?
Azt hiszem, nem voltam sose túl kreatív. De talán a mostanira vagyok a legbüszkébb, mert az Emília névvel használhatom a Lia becenevet, ami az igazi nevemből (Júlia) is képezhető. Igaz, hogy az életben senki nem hív így, de legalább a neten hadd hívjam magam úgy, ahogy én szeretném. 

FANTÁZIA

1. Mi az az esemény, amit a legjobban vársz? Hány nap van még addig?
Fogalmam sincs, hány nap van addig, mert még nincs meg az időpontja. Szeretnék jelentkezni a Könyvmolyképző jövő tavaszi – remélem, indul! – Szövegboncoló kurzusára. (De psszt!, ez titok!)

2. Ha bármilyen frizurád lehetne, milyet választanál?
Hmm… szívesen kipróbálnék valami igazán vadat Mondjuk féloldalasan felnyírtat és zöldet meg lilát. :D (De csakúgy ér a dolog, ha másnapra megint normális lenne!)

3. Ha írtál/írnál regényt, az miről szól(na)?
Befejezett regényem még nincs, de egy korábbi a barátságról szólt. A mostani pedig steampunk világban játszódik és egy fiatal édesanyáról szól, aki egy megszállt országban útra kel a gyerekéért.

4. Ha holnap azzal a tudattal ébrednél, hogy egyvalami megváltozott a külsődön, miben reménykednél, mielőtt a tükör elé állsz, és meglátod?
Kicsi vagyok és vékony (még mindig, pedig most sokat híztam), és szeretek is ilyen lenni. De a hajam lehetne kicsit vastagabb szálú és megnőhetne hosszabbra, mint amire most hajlandó, hogy könnyebben tudjak belőle frizurákat csinálni.

5. Ha választhatnál, mennyi idős lennél most? Miért?
29. Miért? Mert a fene se akar öregebb lenni a mostaninál. Hová lenne a kimaradt idő? Fiatalabb… nem lennék ma fiatal. 
Persze, szerintem mindenki eljátszott már azzal a gondolattal, hogy de jó lenne ennyi ésszel X évesnek (X < jelenlegi kor) lenni, és valahol van is benne valami. De közben meg úgy vagyok, hogy meghülyülnék, ha most kéne a kolis szabályokhoz alkalmazkodnom. Azt hiszem, a nevelőim rövid úton idegnyugtatókra szorulnának.

6. Ha egy durva buli után arra a tudatra ébrednél, hogy megcsaltad a barátod/barátnőd, akivel évek óta együtt vagy, viszont 100%, hogy ez csak úgy derülhet ki, ha te magad elmondod, elmondanád?
Igen.

7. Szerinted működhet kapcsolat szegény és gazdag családból származó fiatalok között? Tegyük fel, hogy mindketten most végeztek az egyetemmel, és mindketten most kezdtek el dolgozni, hasonló kaliberű munkát.
Szerintem működhet, ez a neveltetésen – és az idővel saját maguk által kialakított gondolkodáson – múlik inkább, nem az anyagi háttéren. Előbbi át tudja hidalni az utóbbiból adódó nehézségeket is.

8. Ha kivehetnél öt tantárgyat, de másik ötöt kellene megnevezned, amit a helyükre beillesztenél, mit cserélnél, és mire? (Pl.: kémia helyett KRESZ-t stb.)
Nem vennék ki tantárgyakat, hanem a meglévőket igyekeznék életszerűbben oktatni. Érettségi óta nem köszönt még rám paralelepipedon, de a THM az eléggé új fogalom volt. Jó tudni Hammurapi törvényoszlopáról, de fősulit ne végezzen senki anélkül, hogy ne ismerné alaposan a felsőoktatási törvényt, különben könnyen pórul járhat. 

9. Ha lenne egy Facebook-oldalad, vagy Instagramod, esetleg YouTube-csatornád százezer követővel, akik mind harmincas-negyvenes szülők, mit mondanál nekik?
Örülök, hogy itt vagytok, de most kérlek, csukjátok be az ablakot, kapcsoljátok ki a gépet, és menjetek, kérdezzétek meg a gyereketeket, hogy mi volt ma az iskolában? És kérlek, ne posztoljátok az összes technika órán készített munkáját, vagy kicsiknél „az első büfi három hónap és négy naposan” képet!

10. Ha te lennél a Facebook elnöke, mit változtatnál meg rajta?
Korlátoznám az egy nap fent tölthető időt és elrendelnék egy „adás nélküli napot”. Persze, így népszerűtlen lennék és hamar leváltanának, de talán több gyerek érezné azt, hogy ő született és nem letöltötték az internetről. 

És kész! :D Élvezetes volt kitölteni, köszönöm ezt a kalandot! :D

Kihívottaim pedig ITT találják meg az eredeti kérdéssort, amiből válogathatnak.

Kíváncsi vagyok a válaszaitokra! :D

- Moro - ugye megmondtam, hogy visszavágok?! :D 
- Daremo
-(Mindenki más, akit még kihívtam volna, már "leérettségizett", szóval ők most jelölés helyett csak egy gondolatbéli ballagós csokrot kapnak tőlem, szigorúan plüssmacival. Ők pedig: Lyra, Nessa és Nadin)
Share:

3 megjegyzés:

 1. Ahooooy! :D

  Köszi a jelölést! :D ^^ Szuperek voltak a válaszaid. Óóóó Warcraft! :3 Nővérem mindig azt nyomatta, úgy szerettem nézni. :3

  Már megyek és ki is töltöm! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hó!

   Hát nanáhogy! :D És jepp, a Warcraft jóféle volt.

   Üdv:
   Lia

   Törlés
 2. Szia Lia!

  Kicsit megcsúszva köszönöm meg a jelölést, de akkor is nagyon hálás vagyok érte! Végre időm is volt kitölteni. Nagyon érdekes kérdések voltak és én sem gondoltam volna, hogy nehéz lesz választani közülük, de az volt! :D

  Köszi,
  Henna

  VálaszTörlés